Alerji Testleri insan vücudunun belirli bir maddeye karşı reaksiyon gösterip göstermediğini öğrenebilmek için alerji uzmanı tarafından gerçekleştirilen uygulamaların bütünüdür. Kişinin bağışıklık sisteminin başka bireyler için zararsız olan herhangi bir maddeye karşı reaksiyon göstermesi Alerji olarak adlandırılmaktadır.

Örnek vermek gerekirse polenler birçok insan için zararsız ve etki oluşturmayan maddelerdir. Lakin polene alerjisi olan bireylerde bu durum hapşırma, burun akıntısı, göz yaşarması ve burun tıkanıklığı gibi sonuçlar oluşturabilir.

İnsan vücuduna giren mikroorganizmalara karşı vücudun gösterdiği aşırı korumacı tepki Alerji olarak ifade edilmektedir. Özellikle aile bireylerinde aynı durum yaşanan kişilerde polen, toz, güneş ışınları gibi durumlara Alerjik Tepki verildiği gözlemlenmektedir.

Günümüzde birçok insan yaşadığı Alerjik Rahatsızlıklar nedeniyle şikayetlerini belirtmektedir. Pek çok farklı türü bulunan Alerji kişinin sağlığını tehdit edebilen ve yaşam kalitesini düşüren bir problemdir. İnsan vücudunda farklı bölgelerde ve tepkilerle açığa çıkan bu durum günlük yaşamı ve iş hayatını aksatacak boyutlarda sonuçlar doğurabilmektedir.

İnsanlarda bağışıklık sisteminin temel görevi vücuda zarar verebilecek bakterileri, mikropları, iltihapları, kanser hücrelerini tespit ederek yok edilmelerini sağlamaktır. Bu görevin sağlıklı şekilde yerine getirilmesi için bağışıklık sisteminin Alerji ye neden olan maddeler ile zararlı maddeleri ayırt edebilmesi gerekir.

Alerji Testleri sayesinde alerjen maddeler tespit edilerek iyileşme için gerekli ilaç ve aşı tedavisi uygulanır. Modern teknoloji ile gelişen, pratik ve etkili hale gelen Alerji Testleri kişiye kolayca uygulanmakta; elde edilen sonuç ışığında en uygun tedavi planı hazırlanmaktadır.

Uzman doktor veya Dermatolog tarafından kişinin tıbbi geçmişi, genetik özellikleri ve Alerji Testi değerlendirilerek yaşanan sorunlara neden olan durumlar net bir şekilde tespit edilir. Bu durumun giderilmesi için gerekli müdahaleler yapılırken bir yandan da kişinin davranışları düzenlenerek yaşanan Alerji problemi ortadan kaldırılır.

Dermatoloji alanında Uzman Dr. Sibel DUYSAK tarafından istenilen ve sonrasında tetkik edilen Alerji Testleri sayesinde kişide var olan Alerji sorununun nedenleri ve nasıl giderileceği konusunda karar verilerek müdahaleye başlanır.

Uzman Doktor Sibel DUYSAK tarafından kaleme alınan bu yazının devamında Alerji Testleri ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını alabilir, Hemen Bize Ulaşarak randevu oluşturup var olan alerjik rahatsızlıklarınızdan hızla kurtulabilirsiniz.

Alerji Çeşitleri Nelerdir?

İnsanların bağışıklık sisteminin diğer bireyler için zararsız olabilen herhangi bir duruma karşı reaksiyon göstermesi hali Alerji olarak ifade edilmektedir. Birçok kişinin yaşadığı bir problem olan Alerjik rahatsızlıklar kişiden kişiye değişebilen farklı durumlara bağlı olarak meydana gelmektedir.

Günümüzde en fazla görülen Alerji Türleri arasında;

  • Alerjik Astım
  • İlaç Alerjisi
  • Alerjik Rinit
  • Alerjik Konjonktivit
  • Besin Alerjisi
  • Ürtiker
  • Atopik Dermatit
  • Anaflaksi
  • Arı Sokması

gösterilebilir.

Alerji Teşhisi Nasıl Konur?

Yaşadığı rahatsızlıklar ve günlük hayatını olumsuz etkileyen problemler nedeniyle klinik başvurunda bulunan kişiler uzman doktor tarafından muayene edilerek hastalığının detaylı öyküsü ve aile geçmişi dinlenir.

Kişinin Alerjik Reaksiyon verip vermediği genetik yatkınlığı, aile hastalık geçmişi, şikayetlerin ortaya çıkış periyotları ve fiziksel muayene ile belirlenmeye çalışılır. İhtiyaç halinde Uzman Dermatolog veya diğer alan hekimleri Alerji Testi isteyerek bulguları daha somut ve kesin hale getirip kişiye teşhisi ve tedavi yöntemini iletirler.

Alerji Testleri Nelerdir?

Alerji Testleri alerji şüphesi ile kliniğe ulaşan veya uzman doktor tarafından yapılan muayene sonucunda Alerjik Hastalık yaşama ihtimali beliren kişilere yaşadıkları Alerjik Reaksiyonlara neden olan maddelerin ne olduğu ve problemin şiddetinin belirlenmesi için farklı teknikler ile uygulanan testlerin bütünüdür.

Kişinin yaşadığı Alerji problemine neden olan durumun kesin olarak belirlenebilmesi için uygulanan 3 temel Alerji Testi bulunmaktadır. Bu testleri;

  • Deri Delme Testi (Prick Testi)
  • Yama Testi
  • Kan Testi

olarak belirtebiliriz.

Bununla birlikte Deri Testi (Deri Prick Testi – DPT, Intradermal Test – IDT), Yama Testi (Foto Yama Testi, Atopi Yama Testi vb.) kendi içerisinde farklı tekniklere ayrılmakta; hangi tekniğin uygulanacağına uzman doktor karar vermektedir.

Alerji Testleri Hangi Bölümde Yapılır?

Alerji Testleri kişinin kendisinin yapabileceği uygulamalar değildir. İşlemlerin bu alanda uzman doktorlar tarafından yapılması ve elde edilen sonuçların hastanın tıbbi geçmişi ile birleştirilerek en uygun tanı ve tedavinin uygulanması gerekmektedir.

Alerji Testleri uzman doktor kontrolündeki hemşireler tarafından Dermatoloji veya Alerji ve Klinik İmmünoloji bölümlerinde yapılmaktadır. Bebek, çocuk veya yetişkin fark etmeksizin tüm bireylerin testleri aynı bölümde gerçekleştirilmektedir.

Alerji Testleri Nasıl Yapılır?

Alerji Testleri uzman doktor tarafından yapılan muayene sonucunda yaşanan cilt hastalıkları veya farklı rahatsızlıkların kaynağının Alerjik Nedenler olabileceğinden şüphe edilmesi halinde uygulanmaktadır.

Alerji Testleri ihtimal verilen Alerji Çeşidi (polen, gıda, toz, güneş ışığı vb.) göz önünde bulundurularak ona uygun test panelleri seçilerek yapılmaktadır. Uzman doktor tarafından araştırılması istenilen Alerjik hallere göre Alerji Testleri şu şekilde uygulanabilir;

  1. Deri Delme Testi: Uygulama sürecinde kişinin derisi çizilerek 20 ila 30 alerjenin değerlendirilmesi yapılır. Derideki çiziklerinin üzerine alerjen madde damlatılıp 30 dakikalık bir süre verilecek reaksiyon gözlenir. Oluşan sonuçlar değerlendirilerek kişinin reaksiyon verdiği alerjen maddelerin listesi oluşturulur. Kişinin kullanıldığı bazı ilaçlar bu testin sonucuna etki edebileceği için test öncesi hasta ve doktorun irtibatta olması çok değerlidir.
  2. Yama Testi: Özellikle egzama problemi yaşayan kişilerde soruna neden olan alerjen maddenin tespiti için kullanılmaktadır. Uygulama sürecinde kişinin sırtına yapıştırılan ve üzerinde kimyasallar bulunan bant 48 saat bekletilir. Bu süre tamamlandığında alınan bant üzerinde kızarıklık oluşan yerlerdeki maddelere kişinin alerjisi olduğu tespit edilir.
  3. Intradermal Test: Sonuçları oldukça hızlı elde edilen bu testte derinin hemen altına ince bir iğne kullanılarak alerjen maddeler enjekte edilir. Bölgede hafif bir şişlik oluşmasına neden olan bu işlem 15 ila 20 dakika içerisinde kişinin maddeye alerjisi olup olmadığı konusunda sonuç vermektedir.
  4. Kanda IgE Antikoru Tayini: Kişiden alınan kandaki IgE antikorunun değeri hesaplanır. Alerjik kişilerde bu değer normal kişilere kıyasla 10 kat daha fazla olmaktadır.

Yukarıdaki Alerji Testi Çeşitleri arasından hangisinin veya hangilerinin uygulanacağına uzman doktor yaptığı muayeneler sonrasında karar vermektedir. Kişinin şikayetleri, genetik yapısı, ailevi tıbbi geçmişi ve fiziksel muayene bu süreçte etkili olmaktadır.

Bununla birlikte Alerji Testleri sırasında kullanılacak alerjen maddeye de uzman doktor karar vermektedir. Kişinin yaşadığı problemlere neden olabilecek alerjen maddeler belirlenip test aşamasında kullanılarak hangilerinin kişide aktif Alerji oluşturduğuna karar verilir.

Alerji Testleri yapılırken özellikle deri içi ve çizme testlerinde sonuçların doğruluğunu artırmak için olumlu kontrol ve olumsuz kontrol tekniği uygulanmaktadır.

Alerji Testinin Tahmini Süresi Ne Kadardır?

Alerji Testleri süreleri hangi testin uygulandığına ve kullanılan alerjen maddelerin sayısına bağlı olarak farklılık göstermektedir. Örneğin deri içi ve çizme testleri 15 ila 20 dakika içerisinde sonuç verebilirken yama testinden en erken 48 saatte dönüş alınmaktadır.

Uzman doktor kontrolünde bu testler ortalama 5 ila 10 dakika içerisinde yapılır. Lakin testten sonuç almak için her teste özgü olan sürelerde beklenilmesi gerekmektedir. Ayrıca her testin sonucunun pozitif – negatif olup olmadığını gösterme yapısı da farklılık göstermektedir.

Bebekler ve Çocuklarda Alerji Testleri Nasıl Yapılır?

Alerji Testleri yetişkinlerde yapıldığı yöntemle bebeklere ve çocuklara uygulanmaktadır. Bu uygulamalar oldukça güvenli, konforlu ve ağrısız işlemler olduğu için her yaştaki bireye aynı yapıda uygulanabilmektedir.

Alerji Testi yapılırken cilt üzerine alerjen uygulanma süreci neredeyse hissedilmez. Bu şekilde kolay ve basit bir işlem olması nedeniyle her bireye aynı teknikle uygulanabilir.

Alerji Testleri Aç Karnına mı Yapılır?

Alerji Testlerinin aç karnına veya tok karnına yapılıp yapılmayacağına işlemler sırasında kullanılacak alerjen maddelere bakılarak karar verilir. Bu konudaki bilgi uzman doktor tarafından hastaya verilecektir. Bununla birlikte kan testlerine genellikle aç gelindiği ek bir bilgi olarak verilebilir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir