Atopik Dermatit Tedavisi halk arasında Egzama olarak bilinen, ciltte kaşıntıya ve estetik açıdan olumsuz görünüme yol açan cilt hastalığının iyileştirilmesi için uygulanan yöntemlerin genel ifade şeklidir.
Günümüzde insanlar daha sık ve uzun süreler cilt hastalıklarına maruz kalmakta, bu durum kişinin sağlığını ve günlük yaşantısını olumsuz etkilemektedir. İnsanda çocukluk dönemiyle birlikte belirli periyotlarla ataklar halinde kendisini gösteren cilt rahatsızlıkları bazı alerjik hastalıkların belirtileri arasında gösterilebilir.
Atopik Dermatit oluşma nedeni tam olarak bilinmeyen bu cilt hastalıklarının en yaygın görünenlerinden birisidir. Kişinin cildinde renk değişikliğine, şişliklere, pullanmalara, kabuklanmalara ve yoğun bir kaşıntı hissi oluşmasına sebep olur.
Atopik Dermatit veya bilinen adıyla Egzama 2 yaşından küçük bebeklik çağındaki bireylerde yanaklar, kafa derisi, kol ve bacakların ön kısmını etkilemektedir. Bu yaştan büyük çocuklar ve bazı yetişkinlerde dirsek kıvrımları, diz arkaları ve boynun yan taraflarında gibi katlanabilir bölgelerde kendisini göstermektedir. Yetişkinlerde tüm bu bölgelere ek olarak el, el bileği, ön kol ve yüzde Atopik Dermatit oluşumu gözlenebilir.
Vücudunun herhangi bir bölgesinde Atopik Dermatit problemi oluşan kişilerde cildin zamanla kalınlaştığı, kaşıntıya bağlı olarak cilt yüzeyinde deformasyonlar oluştuğu görülmektedir.
Atopik Dermatit Tedavisi Dermatoloji alanında uzman doktor kontrolünde gerçekleştirilen uygulamaları ve davranış düzenlemelerini içermektedir. Ciltte oluşan deformasyonların iyileştirilmesi için merhem ve kremler kullanılırken aynı zamanda Egzama oluşumunu desteklediği düşünülen davranışlardan kişinin uzak durması sağlanır.
Dermatoloji alanında Uzman Dr. Sibel DUYSAK tarafından yapılacak Egzama Tedavisi sonucunda cildinizin herhangi bir bölgesinde oluşan deformasyonların iyileşmesini sağlayabilir, Egzamanın yol açtığı fiziksel ve estetiksel sorunlardan kurtulabilirsiniz.
Uzman Doktor Sibel DUYSAK tarafından kaleme alınan bu yazının devamında Atopik Dermatit Tedavisi hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını alabilir, Hemen Bize Ulaşarak randevu oluşturup cildinizde var olan problemlerden güvenli, konforlu ve etkili bir tedavi süreciyle kurtulabilirsiniz.
Atopik Dermatit Nedir?
Atopik Dermatit genellikle çocukluk çağlarında ortaya çıkan, vücudun belirli bölümlerinde kızarıklık, kaşıntı, kuruluk gibi belirtilerle kendisini gösteren kronik bir cilt problemidir.
Halk arasında Egzama olarak ifade edilen Atopik Dermatit estetiksel ve fiziksel açıdan kişinin hayat kalitesine büyük zarar veren bir rahatsızlıktır. Temelde bağışıklık sisteminin farklı nedenlerle vücut hücrelerine tepki göstermesi sonucu ortaya çıkan bu durum özellikle alerjik bünyeye sahip kişilerde daha sık görülmektedir.
Atopik Dermatit problemi yaşayan kişiler alerjik kökenli hastalıklar olan saman nezlesi ve astım gibi rahatsızlıklara da meyillidirler.
Atopik Dermatit Neden Olur?
Atopik Dermatit oluşma nedeni kesin olarak tespit edilememiş bir cilt hastalığıdır. Tedavi edilen vakalar üzerinde yapılan incelemeler bu rahatsızlığın tetiklenmesine yol açan bazı durumların tespit edilmesine imkan sağlamıştır.
İnsanların cilt dokularında oluşan alerjik iltihaplı reaksiyonlar ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kuruluk gibi problemlere yol açmaktadır. Cilt üzerinde gelişen bu durumlar deformasyona yol açarken cilt bütünlüğünü tehdit etmektedir.
Bununla birlikte aile bireylerinde Egzama problemi bulunan kişilerde Atopik Dermatit oluşma ihtimali daha yüksek olmaktadır. Yine ailesinde astım, alerji gibi otoimmün hastalıklar bulunan kişilerde Atopik Dermatit olma oranı daha yüksektir.
Atopik Dermatit rahatsızlığı yaşayan kişilerde cilt yapısı dışarıdan gelecek olumsuz etkilere karşı direncini kaybettiği için kişide farklı cilt hastalıklarının oluşmasına imkan sağlanmış olur.
Atopik Dermatit Alevlenmesine Yol Açan Durumlar ve Davranışlar arasında;
- Çok soğuk ya da çok sıcak suyla duş alınması,
- Hastalığa meyilli cilt bölgelerinin uzun süre kaşınması,
- Aşırı terleme problemi yaşanması ve bu terin cilt üzerinde kuruması,
- Çok kuru, çok sıcak veya çok soğuk havaya sahip bir yerde yaşanması,
- Sabun, deterjan, dezenfektan gibi cildi tahriş edebilecek maddelerin kullanılması,
- Toz, duman, çamur, kum gibi cildi tahriş edecek çevresel etmenlere maruz kalınması,
- Yün veya sentetik kıyafetler giyilmesi,
- Yoğun derecede fiziksel veya duygusal stres altında kalınması,
- Cildi tahriş edecek parfüm ve deodorant kullanılması,
- Cildin alerji yaratacak polenlere maruz kalması,
gösterilebilir.
Atopik Dermatit Tedavisi sonucunda istenilen etkinin alınabilmesi için uzman doktor tarafından yapılan müdahalelerin yanı sıra kişinin davranışlarını düzenlemesi ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi büyük önem taşımaktadır.
Atopik Dermatit Belirtileri
Atopik Dermatit kendisini vücudun bazı bölgelerinde cilt yüzeyinde açığa çıkan kızarıklık, pullanma ve kaşıntı isteği ile belli etmektedir. Bu rahatsızlık belirli dönemlerde ataklar yapan ve bu dönemde belirtilerin daha net ortaya çıktığı bir cilt bozukluğu problemidir.
Atopik Dermatit Belirtileri kişinin yaşına ve genetik özelliklerine bağlı olarak farklı vücut bölgelerinde ve değişik şiddette oluşmaktadır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde en sık görülen belirtiler arasında;
- Cildin kuruması ve buna bağlı pullanma – kabuklanma – döküntü oluşması,
- Cilt yüzeyinde kızarıklık ve hassasiyet oluşması,
- Rahatsızlık görülen bölgelerde aşırı derecede kaşınma hissi görülmesi
- seviye enfeksiyonlara bağlı olarak ağrı, ciltte sıcaklı artışı ve iltihaplı akıntı oluşması,
gösterilebilir.
Bebeklik çağında yanaklarda, saçlı deride, kol ve bacaklarda görülen bu belirtiler ilerleyen yaşlarda dizler, dirsekler, ense ve göz çevresinde de ortaya çıkmaya başlayabilir. Kaşınmaya bağlı olarak rengi koyulaşan ve sertleşen bu bölgelerde ilerleyen yaşlarda döküntüler oluşmaya ve yaygın Egzama hali görülmektedir.
Atopik Dermatit Tanısı Nasıl Konur?
Atopik Dermatit klinik ortamında uzman doktor tarafından yapılan fiziksel muayene sonucu tespit edilen kronik bir cilt hastalığıdır. Genel fiziksel bulguları değerlendiren Dermatolog gerekli görmesi halinde kan tahlili isteyebilir.
Bununla birlikte ciltte alerjik reaksiyonlara neden olan durumların teşhisi için deri yama testi uygulanabilir. Bu uygulama sürecinde vücutta alerji yarattığı bilinen maddeler doktor kontrolünde cilde uygulanarak kişinin hangilerine reaksiyon gösterdiği tespit edilir.
Atopik Dermatit Tedavisi süreci tüm bu incelemeler sonucunda kişiye özel olarak planlanır. Ayrıca tespit edilen durumlara bağlı olarak kişi uyarılarak alerjik problemlerden korunması için günlük hayatta dikkat etmesi gereken durumlar konusunda bilgilendirilir.
Atopik Dermatit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Atopik Dermatit hastalığının mevcut klinik şartlarında %100 sonuç veren ve yaşanan sorunu yok eden bir tedavi tekniği bulunmamaktadır. Dermatolog veya diğer uzman doktorlar eliyle yapılan müdahaleler atakları önlemeyi ve kişinin yaşam kalitesini artırmayı hedeflemektedir.
Atopik Dermatit Tedavisi kapsamında kişiye özel ilaçlar ve merhemler verilerek rahatsızlığın fiziksel etkileri giderilir. Kişinin davranışlarında ve yaşam tarzında bazı değişikliklere gidilerek hastalığın tetiklenmesine engel olunmaya çalışılır.
Özellikle ciltte tekrar eden fiziksel deformasyonları engellemek için kaşıntı sorunu çözülmeye çalışılır. Bu sayede ciltte enfeksiyon oluşma ihtimalinin de önüne geçilir. Uygulama sürecinde kişiye kortikosteroid içerikli kremler verilir. Aynı zamanda oral yolla kullanılan kortikosteroid ve antihistaminik içerikli ilaçlar yazılır.
Atopik Dermatit Tedavisi kapsamında istenilen sonuçların alınamaması halinde kişinin bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanılır. 2. olarak gelişen enfeksiyonlara karşı antibiyotik ilaç kullanımına başlanır. Tüm bu ilaç ve merhem kullanım süreci uzman doktor tarafından yakından takip edilir.
İlaç kullanımının doğru davranışlar ile desteklenmesi Atopik Dermatit Tedavisinde istenilen sonucun alınmasına yardımcı olmaktadır. Örneğin;
- Cildin sık sık özellikle de duş sonrası doktor tarafından uygun görülen kremler ile nemlendirilmesi,
- Gün içerisinde bol bol su içilmesi ve yeterli sıvının tüketiminin sağlanması,
- Rahat ve bol kıyafetlerin (iç çamaşırlarının) tercih edilmesi,
- Kaşıntı hissine rağmen cildin kaşınmayarak deforme olmamasının sağlanması,
- Cildin olumsuz çevre etkilerine karşı düzenli temizlenmesi ve bakımının yapılması,
- Sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanılması,
Atopik Dermatit Tedavi sürecinde olumlu katkı sağlayacaktır.
Atopik Dermatit Bulaşıcı mıdır?
Atopik Dermatit ya da halk arasında bilinen ismiyle Egzama bulaşıcı bir hastalık değildir. Dokunma, aynı ortamda bulunma veya herhangi farklı bir davranışla kişiden kişiye bulaşması mümkün değildir.
Yorum Yok