Ürtiker ya da halk arasında ifade edilen şekliyle Kurdeşen insanların cilt yüzeyinde aniden ortaya çıkan kızarıklık ve şişlikler ile kendisini gösteren hastalıktır. İnsanların tüm vücut bölgelerinde oluşabilen bu rahatsızlık akut veya kronik seviyede görülebilir.
Kurdeşen Tedavisi veya Ürtiker Tedavisi olarak ifade edilen süreçte farklı nedenlerle oluşan Kurdeşen problemi kişiye uygun teknikler kullanılarak iyileştirilmektedir.
Toplum içinde Kurdeşen adı verilen Ürtiker insanların cildinde kızarıklık, kaşıntı, kabarıklık gibi reaksiyonlar oluşmasına neden olan cilt rahatsızlığıdır. Oluşan kızarıklıklar ve lekeler farklı boyutlarda olmakla birlikte zaman içerisinde birleşerek cilt yüzeyinde çok geniş alan kaplar hale gelmektedir.
Bu durum bireylerde estetiksel kaygılara neden olmakta, kişinin özgüven kaybı yaşamasına ve sosyal hayatında ilişkilerin olumsuz etkilenmesine yol açmaktadır. Kurdeşen Tedavisi kişiyi estetiksel, fiziksel ve psikolojik olarak olumsuz etkileyen bu problemin güvenli, konforlu ve etkili bir süreçle iyileştirilmesini sağlamaktadır.
Kurdeşen bulaşıcı bir hastalık değildir. Bazı vakalarda kızarıklık ve kabarıklıklar 24 saatlik süreçte belirgin hal alıp sonra kaybolurken, bazı vakalarda ise haftalarca etkisini gösterir. 6 haftadan daha fazla süre cilt üzerindeki olumsuz etkinin devam etmesi kişinin Kronik Ürtiker rahatsızlığı yaşadığı anlamına gelmektedir.
Kronik Kurdeşen problemi yaşayan kişilerin hayat kalitesinde ciddi seviyede düşüş görülmektedir. Kişinin günlük yaşantısına ve uykusuna olumsuz etki eden bu rahatsızlık uzman doktor tarafından uygulanan Ürtiker Tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar ile düzenlenmeye çalışılmaktadır.
Dermatoloji alanında Uzm. Dr. Sibel DUYSAK tarafından yapılacak Kurdeşen Tedavisi sonucunda cildinizin herhangi bir bölgesinde oluşan deformasyonların iyileşmesini sağlayabilir, Ürtikerin yol açtığı fiziksel ve estetiksel sorunlardan kurtulabilirsiniz.
Uzman Doktor Sibel DUYSAK tarafından kaleme alınan bu yazının devamında Ürtiker Tedavisi hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını alabilir, Hemen Bize Ulaşarak randevu oluşturup cildinizde var olan problemlerden güvenli, konforlu ve etkili bir tedavi süreciyle kurtulabilirsiniz.
Ürtiker (Kurdeşen) Nedir?
Ürtiker insanların cildinde farklı nedenlerle oluşabilen, halk arasında Kurdeşen olarak ifade edilen, cilt yüzeyinde kızarıklıklara, kabartılara ve kaşınmaya sebep olan bir cilt hastalığıdır. Farklı boyutlarda lekelenmeler oluşmasına yol açan bu rahatsızlık kişinin estetik açıdan kaygı duymasına neden olmaktadır.
İnsan vücudunda bulunan mast hücrelerinden salınan histamin sonucu ortaya çıkan Ürtiker problemi, cilt yüzeyinde kişiden kişiye değişen boyutlarda ve sayılarda kızarıklık, leke ve kabarıklık oluşumuna neden olur. Dermatolojik bir hastalık olan Kurdeşen uzman doktor tarafından yapılacak Ürtiker (Kurdeşen) Tedavisi sayesinde iyileştirilebilmektedir.
Hastanın cildinde Ürtiker rahatsızlığı nedeniyle oluşan kızarıklıklar üzerine belirli süre parmakla basıldığında beyaz hal almaktadır. Bu kızarıklıklara sınırları belirli olan deri döküntüleri eşlik etmektedir. Bu belirtilerin oluşma nedenleri arasında deri altındaki damarların genişlemesi ve dışına sıvı akıtması gösterilebilir.
Günümüzde pek çok bireyde görülebilen Ürtiker veya halk arasındaki ifade biçimiyle Kurdeşen yetişkinlere kıyasla çocuklarda daha fazla ortaya çıkmaktadır. Dermatolog kontrolünde yapılacak tedavi ile bu problem hızla ortadan kalktığı ve kişinin hayal ettiği canlı, genç ve parlak cilt yapısına kavuştuğu gözlemlenmektedir.
Ürtiker (Kurdeşen) Neden Olur?
İnsanların cildinde Kurdeşen oluşumuna yol açan birçok farklı sebep vardır. Ürtiker insan vücudunda bulunan mast hücrelerinden salınan histamin sonucu ortaya çıkmaktadır. Kişinin cildinde kızarıklıklara, kabarmalara neden olan, deri dökülmeleri oluşmasına sebebiyet veren Ürtiker rahatsızlığının görülmesine yol açan pek çok sebep vardır . Bu sebepler arasında;
- Ağrı kesici , antibiyotik gibi ilaçların kullanılması,
- Enfeksiyonlar
- Solunum veya gıda yolu ile vücuda giren allerjenler
- Cildin aşırı soğuğa veya yüksek ısıya maruz kalması,
- Vücutta bakteri, böcek ve parazitler bulunması,
- Sağlıksız ve dengesiz beslenme,
- Cilt üzerine uzun süre baskı uygulanması,
- Cildin yoğun güneş ışığına maruz kalması,
- Kişinin uykusuzluk ve stres yaşaması,
- Tiroit ve kanser gibi rahatsızlıkların bu durumu tetiklemesi,
gösterilebilir.
Ürtiker (Kurdeşen) Belirtiler
İnsanlarda Kurdeşen yani Ürtiker problemi yaşandığının anlaşılmasına yardımcı olan en belirgin durumlar arasında cilt yüzeyinde kızarıklık, kabarıklık ve lekelenme olmasıdır. Kişinin Ürtiker rahatsızlığı yaşadığını işaret eden belirtiler arasında;
- Ciltte kızarıklık ve lekeler oluşması,
- Cilt yüzeyinde kabarıklık ve şişlik görülmesi,
- Deri üstünde geçmeyen kaşıntı ve yanma hissi,
- Deride dökülmeler oluşması,
gösterilebilir.
Bununla birlikte Ürtiker (Kurdeşen) problemi yaşayan kişilerin dudaklarında, boğazında ve göz kapaklarında şişlik ve ağrılar oluşabilir. Ayrıca bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde yorulma, cildin ısınması, genel sinir ve stres hali görülmektedir.
Ürtiker (Kurdeşen) Çeşitleri
Günümüzde kadın veya erkek fark etmeksizin her yaştaki bireyde görülmeye başlanan, halk arasında Kurdeşen olarak ifade edilen Ürtiker problemi Akut Ürtiker ve Kronik Ürtiker olarak 2 sınıfta incelenmektedir.
Akut Ürtiker
Akut Ürtiker veya Akut Kurdeşen olarak ifade edilen rahatsızlık oluşma nedeni %100 olarak bilinmese de genetik özellikler, olumsuz çevresel etkiler ve birçok farklı nedenle ortaya çıktığı var olan vakalar incelenerek tespit edilmiştir.
Akut Ürtiker oluşumuna neden olan durumlar arasında çeşitli antibiyotik kullanımı, akarlar, bitki polenleri, tekstil ürünleri, toza maruz kalmak, kimyasal maddeler, gıdalar, ilaç kullanımı ve hayvan tüyleri gösterilebilir.
Ürtiker belirtilerinin en fazla 6 hafta boyunca devam ettiği vakalar Akut Kurdeşen olarak ifade edilir. Bu rahatsızlığa yol açan durumun terk edilmesi ile birlikte hastalığın olumsuz etkileri kaybolmaktadır.
Kronik Ürtiker
Kronik Ürtiker veya Kronik Kurdeşen olarak ifade edilen rahatsızlık Ürtiker belirtilerinin 6 haftalık bir süre geçmesine rağmen devam ettiği vakalara verilen addır. Bu süre boyunca belirtilerin devam etmesi sorunun kronik hale geldiği anlamını taşımaktadır.
Kronik Ürtiker oluşumunu tetikleyen durumlar arasında solunum ve/ veya gıda alerjenleri, sistemik hastalıklar, bazı diş tedavileri, ilaçlar ve enfeksiyonlar gösterilebilir.
Ürtiker (Kurdeşen) Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Ürtiker rahatsızlığı yaşadığını düşünen ve belirtileri vücudunda gözlemleyen kişiler kliniğe başvurup Dermatoloji alanında uzman doktorlar tarafından muayene edilir. Dermatolog muayene sürecinde gerekli incelemeleri yaparken aynı zamanda hastaya sorduğu sorular ile rahatsızlığa neden olan durumları tespit eder.
Kişinin günlük yaşantısında neler yiyip – içtiğini, hangi ilaçları kullandığını, belirtilerin vücudun hangi bölgelerinde olduğunu tespit eden uzman hekim kişiye özel bir tedavi planı hazırlayıp takibini gerçekleştirerek Ürtiker probleminin ortadan kalkmasını sağlar.
Bununla birlikte uzman doktor tarafından yapılan incelemelerde Kurdeşen rahatsızlığına neden olan durumun başka bir hastalıktan kaynaklandığı tespit edilirse hastaya cilt testi ve kan testi yapılması gerekebilir.
Ürtiker (Kurdeşen) Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uzman doktor tarafından yapılan muayene sonucunda yaşadığı cilt problemlerine Kurdeşen yani Ürtiker tanısı koyulan kişilerin tedavisini hemen başlanır. Uzman Dermatolog kontrolünde yapılan Ürtiker (Kurdeşen) Tedavisi kişisel bakımın ön plana alınması ve antihistaminikler kullanımı ile başlamaktadır.
Bu uygulamalardan sonuç alınamaması halinde kişiye en uygun reçeteli ilaçlar verilir. Uzman doktor kişinin özel durumlarını göz önünde bulundurarak en doğru ilaçları vermektedir. Antihistaminiklerin yanı sıra antienflamasyon ilaçları, antidepresanlar ve bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar ileri seviyedeki Kronik Ürtiker tedavisinde kullanılmaktadır.
Ürtiker (Kurdeşen) İçin Gerekli Davranış Değişiklikleri
İnsanlarda ortaya çıkan Ürtiker problemi aylarca ve yıllarca sürebilen kronik bir rahatsızlık halini alabilir. Kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren ve uykusuzluk yaşamasına neden olan bu durum sadece ilaçla değil hastalığa neden olan davranışların düzenlenmesi sayesinde iyileştirilebilir.
Kişinin yaşadığı Ürtiker hastalığından kurtulması için Ürtiker (Kurdeşen) Tedavisi kapsamında düzenlemesi gereken alışkanlıkları arasında;
- Uzman doktor tarafından belirtilen tetikleyicilerden kaçınmak,
- Bol, hafif ve nispeten gevşek kıyafetler tercih etmek,
- Güneş ışınlarının olumsuz etkilerine karşı koruyucu krem kullanmak,
- Cilt yapısında çizilmelerin oluşmasından kaçınmak,
- Sert sabunları kullanmamak,
gösterilebilir.
Ürtiker (Kurdeşen) Kendiliğinden İyileşir mi?
Ürtiker veya Kurdeşen olarak adlandırılan rahatsızlık kronik hale gelmediği müddetçe oluşmasına yol açan durumların düzenlenmesi ile birlikte kendiliğinden iyileşebilir. Kişinin uzman doktor tarafından belirtilen hususlara riayet etmesi ve bu duruma neden olan davranışlarını düzeltmesi ile hastalık kendiliğinden geçmektedir.
Yorum Yok