Paterji Testi insanlarda damarların iltihaplanması nedeniyle kendisini gösteren ve Behçet Hastalığı olarak bilinen rahatsızlığın teşhisi için uygulanan yöntemlerin bütünüdür. Paterji Reaksiyonu olarak da ifade edilen bu durum hafif bir travma sonrası cilt yüzeyinde çeşitli deformasyonlar oluşması veya var olan problemlerin iyice artması halidir.

Bir çeşit Hiper – Reaktivite olarak bilinen Paterji Reaksiyonu kişiye yapılan Paterji Testi sonucunda ortaya çıkarılmaktadır. Tek başına %100 sonuç vermeyen Paterji Testi şüphe duyulan kişilere uygulanarak rahatsızlığın olup olmadığı konusunda fikir sahibi olunmasına destek verir.

Prof. Dr. Hulusi Behçet tarafından 1937 yılında tanımlanan ve bu nedenle Behçet Hastalığı olarak ifade edilen rahatsızlığın tespitinde Paterji Testi kullanılmaktadır. İnsan vücudunda birçok organı olumsuz etkileyen ve kompleks bir hastalık olan bu problemin oluşma nedeni hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır.

Behçet Hastalığı başlangıçta göz bulguları, ağız ve genital bölge ülserleri ile tanımlansa dahi ilerleyen dönemde kalp, damar, eklemler, akciğer, böbrek, sindirim sistemi, sinir sistemi gibi pek çok farklı bölgede belirtilerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Kronik bir rahatsızlık olan Behçet Hastalığı özellikle Akdeniz ülkelerinde daha sık görüldüğü için ülkemizde de çok sık rastlanılan bir problemdir. Çocuk ve yaşlılarda nadiren görülen bu hastalık özellikle 25 ila 45 yaş arası erkek ve kadınlarda görülmektedir. Hastalığın erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha fazladır.

Paterji Testi Behçet Hastalığı teşhisi için en sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Test sürecinde ön kolun kıl ve damar bulundurmayan cilt yüzeyine kalın uçlu bir iğne 45 derecelik açıyla pikür uygulanır. Bu bölgede 1 ila 2 günlük bir süre geçtikten sonra püstül, papül ya da papülopüstüler lezyonu değerlendirilerek uygulama sonlandırılır.

Dermatoloji alanında Uzman Dr. Sibel DUYSAK tarafından yapılan ve sonrasında takip edilen Paterji Testi sonucunda kişinin Behçet Hastalığı yaşayıp yaşamadığına karar verilebilir. Kesin olarak hastalık vardır diyemediğimiz bu test pozitif çıkarsa hastalık şüphesi güçlenmiş ve önlem alınması gerektiği ortaya çıkmış olur.

Uzman Doktor Sibel DUYSAK tarafından kaleme alınan bu yazının devamında Paterji Testi ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını alabilir, Hemen Bize Ulaşarak randevu oluşturup var olan rahatsızlığınızın Behçet Hastalığı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Paterji Testi Nedir, Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Paterji Testi kişinin damarlarda iltihaplanma ile kendisini gösteren, Paterji Reaksiyonu olarak da bilinen Behçet Hastalığının teşhisi için kullanılan bir yöntemdir.

İnsanların cilt yüzeyinde travma nedeniyle lezyon oluşması veya var olan lezyonların artması Paterji Reaksiyonu olarak ifade edilmektedir. Bu problemi yaşayan ve Behçet Hastalığı olma şüphesi bulunan kişilerde Paterji Testi en sık uygulanan tanı tekniğidir.

Paterji Testi kişinin Behçet Hastalığı yaşayıp yaşamadığı konusunda %100 tanı imkanı vermez. Bu testin pozitif veya negatif çıkmasına göre uzman doktor kontrolünde farklı müdahaleler yapılmasına karar verilmektedir.

Günümüzde en sık Behçet Hastalığı teşhisi amacıyla kullanılan Paterji Testi bu rahatsızlığın yanı sıra Piyoderma Gangrenozum, Sweet Sendromu gibi problemlerin tanı sürecinde de aktif olarak kullanılmaktadır.

Behçet Hastalığı Nedir?

Behçet Hastalığı insan vücudunun neredeyse tamamını etkileyen, oluşma nedeni tam olarak bilinmeyen, iltihaplı ve kronik bir rahatsızlıktır. Ağız yarası şikayetiyle hastaneye ulaşan ve bu durumun düzenli olarak tekrar ettiğini belirten kişilere yapılan Paterji Testi sonucunda Behçet Hastalığı yaşayıp yaşamadıklarına konusunda bilgi sahibi olunur.

Paterji Testi sonucu pozitif olan vakalarda kişiye %100 Behçet Hastası tanısı konmamakla birlikte bu sonuç ve hastada oral aft varlığı birleşmesi halinde hastalık şüphesi sağlam temellere oturmaktadır.

Bununla birlikte Paterji  Testi pozitif çıktığında kişi kesin Behçet hastasıdır diyemediğimiz gibi negatif çıkması halinde hastalık %100 oranda kişide yoktur da diyemeyiz. Kişinin cildinde görülen kezyonlar, göz bulguları, ağız ülseri ve genital ülser varlığı test sonucu negatif olsa dahi Behçet Hastalığı görüldüğü şüphesini artırır.

Paterji Testi Neden Yapılır?

Paterji Testi Behçet Hastalığı şüphesi görülen kişilerde tanı sürecinde uygulanan ve kararı destekleyen tıbbi bir uygulamadır. Bu test sonucunda kişinin cildinde Hiper – Reaktivite olduğu, aşırı duyarlılık özelliği bulunduğu ortaya çıkar.

Bu hastalığı yaşayan kişilerde travmalar sonrası cilt yüzeyinde içi sıvı ile dolu iltihaplanmalar, kızarıklıklar, yine içi iltihap veya sıvı ile dolmuş ve sertleşmiş lezyonlar görülmektedir. Sağlıklı bireylerde herhangi bir etkisi olmayan travmaların hastalıklı kişilerde bu sonuçları ortaya çıkarması şüpheyi beraberinde getirir.

Paterji Testi ve uzman doktor tarafından uygun görülecek farklı tetkikler yapılarak kişinin cildinde estetiksel ve fonksiyonel açıdan rahatsızlık yaratan bu etkinin nasıl ortaya çıktığı ve neden kaynaklandığı tespit edilmeye çalışılır.

Paterji Testi Pozitif Olursa Ne Olur?

Behçet Hastalığı şüphesi bulunan kişilere uygulanan Paterji Testi sonucunun pozitif olması kişinin %100 hasta olduğu anlamına gelmemesine rağmen rahatsızlık ihtimalini güçlendirir. Aynı şekilde test sonucu negatif çıkarsa bu durumda kişi kesinlikle hasta değildir denemez.

Paterji Testi sonucunun pozitif çıkması kişinin Behçet Hastalığı, Piyoderma Gangrenozum, Sweet Sendromu gibi rahatsızlıkları yaşıyor olma ihtimalini güçlendirir. İnsan vücudunda sitokin adı verilen ve iltihaplı reaksiyonlar yaşanması halinde kan damarlarında bulunma miktarında artış görülen madde Paterji Testinde tespit edilerek yorum yapılabilir.

Paterji Testi Nasıl Yapılır?

Paterji Testi insanların Behçet Hastalığı yaşayıp yaşamadığının tespiti sürecinde yararlanılan tıbbi tekniklerden birisidir. Hastanın kolundan yapılan bu test ile Behçet Hastalığını işaret edecek belirtilerin olup olmadığı gözlemlenir.

Paterji Testi esnasında ihtiyaç duyulan malzemeler steril enjektör uçları, etil alkol, pamuk ve işaret kalemi olarak belirtilebilir. Uzman doktor veya Dermatolog kontrolünde yapılması halinde güvenli, konforlu ve başarılı sonuçlar veren bir uygulamadır.

Paterji Testi Nasıl Yapılır” sorusu basamaklar halinde;

  • İşlem yapılacak bölge (ön kol) alkollü pamuk ile silinir.
  • Tek kullanımlık enjektör uçları plastik kapaklarına birkaç kez batırılıp hafifçe köreltildikten sonra 45 derecelik açıyla cilde batırılır.
  • Yaklaşık 5 mm. lik bir batma ile dermise ulaşılır.
  • Çift taraflı uygulanan bu işlemde her iki kola yaklaşık 3 cm arayla üçer adet pikür yapılır.
  • Pikürlerin çevresine bir kalemle 1 ila 2 cm. çaplı bir halka çizilir.
  • İşlem yapılan bölgelerde belirlenen süre sonunda kızarıklık, kabarıklık veya iltihaplı sivilce gelişmesi testin pozitif olduğunu göstermektedir.

yanıtlanabilir.

Paterji Testi Kaç Günde Çıkar?

Paterji Testi yapıldıktan sonra 1 ila 2 gün içerisinde sonuçlarını vermektedir. Bu süreçte püstül oluşumu ya da eritemli papül görülmesi testin pozitif sonuç verdiği ve hastalığa yakalanma ihtimali olduğu ortaya çıkmaktadır.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir