Sedef Hastalığı tıbbi adıyla Psoriasis günümüzde her 100 kişinin 3 ünde görülmeye başlanan, cilt üzerinin sedef renkli pullarla kaplandığı, derinin zemininde oluşan sınırları belli olan kızarıklıkların üzerinde hafif kabarık kabuksu döküntülerin oluşmasıyla kendisini gösteren ciddi bir rahatsızlıktır.

Tıbbi literatürde Psoriasis Vulgaris şeklinde ifade edilen lakin halk arasında Sedef Hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlığın ortaya çıkma nedeni %100 olarak kanıtlanamamıştır. Aktif vakalar incelendiğinde genetik yatkınlık zemininde  psikolojik ve fiziksel travma, bazı ilaçlar, enfeksiyonlar, alkol, sigara  gibi  tetikleyici faktörlerin hastalığın ortaya çıkışına yol açtığı düşünülmektedir.

Erkek veya kadın fark etmeksizin her yaştaki bireyde ortaya çıkabilen Sedef Hastalığı genellikle 30 yaş öncesi kendisini göstermektedir. Cilt üzerinde kırmızı noktalanmalar ile başlayan süreç zamanla ciddi boyutlarda ve çok sayıda deri döküntüsü olarak ortaya çıkmaktadır.

Oluşma nedeni kesin olarak bilinmeyen Sedef Hastalığı (Psoriasis) seviyesi kişiden kişiye göre değişebilen yoğunlukta görülen ve bulaşıcı olmayan bir cilt problemidir. Bu hastalık kişinin fiziksel, estetiksel ve psikolojik açıdan ciddi derecede yıpranmasına, sosyal ilişkilerinin zayıflamasına ve özgüven kaybına yol açmaktadır.

Günümüzde her yaştaki bireyde ortaya çıkabilen ve ömür boyu belirli süreçlerde alevlenen Sedef Hastalığı kişinin sadece cildinde değil tüm yaşamında olumsuz etkiler yaratır. Hayati tehlike oluşturabilecek ciddi sonuçları olabilen bu hastalık kişinin yaşam kalitesini düşürür.

Sedef Hastalığı (Psoriasis) %100 kanıtlanmış bir tedavisi olmasa dahi uzman doktor eliyle yapılacak doğru müdahaleler ve davranış düzenlemeleri ile kontrol altına alınabilir. Hastanın uyumunun tedavi başarısını direkt etkilediği Sedef Hastalığı Tedavisi ile kişinin uzun süre problem yaşamadan hayatına devam edebilmesi sağlanabilmektedir.

Dermatoloji alanında Uzman Dr. Sibel DUYSAK kontrolünde uygulanacak Sedef Hastalığı (Psoriasis) tedavisi kronik seyirli bir rahatsızlık olan sedefin kişi üzerinde yarattığı fiziksel, psikolojik ve estetiksel etkilerin baskılanmasını sağlayacaktır.

Uzman Doktor Sibel DUYSAK tarafından kaleme alınan bu yazının devamında Sedef Hastalığı hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını alabilir, Hemen Bize Ulaşarak randevu oluşturup yaşadığınız problemlerin tedavisi yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Sedef Hastalığı (Psoriasis) Nedir?

Halk arasında Sedef Hastalığı olarak ifade edilen Psoriasis cilt üzerinde sedef rengine benzer beyaz renkte pullarla kaplı kızarıklıkların oluştuğu, kişide fiziksel, estetiksel ve ruhsal problemlere yol açan kronik cilt rahatsızlığıdır.

Günümüzde tüm bireylerin ortak problemi olan ve dünyanın her yerinde görülebilen Sedef Hastalığı genellikle 30 lu yaşlar ile birlikte ortaya çıkan ve toplumun %3 ünde yaşanan ciddi bir problemdir. Bulaşıcı olmayan bu hastalıkta aktif vakaların %40 ında aile öyküsü olması genetik yatkınlığın yüksek olduğunu göstermektedir.

Hastalığın vücuttan geri dönüşsüz olarak yok eden  bir tedavisi olmamasına rağmen Dermatoloji uzmanı doktorların kontrolünde yapılacak belirli müdahaleler ve kişinin dikkat edeceği bazı hususlar ile birlikte hastalığın pasif kalması, kişinin sosyal yaşamına ve sağlığına herhangi bir zarar vermemesi sağlanabilir.

Sedef Hastalığı Neden Olur?

Sedef Hastalığı ortaya çıkma nedeni net olarak kanıtlanmasa dahi incelenen vakalar ışığında bazı durumların hastalarda kesiştiği gözlemlenmiştir. Sedef Hastalığı ortaya çıkmasına neden olabilecek durumlar arasında;

  • Genetik yapının yatkınlığı,
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması
  • Bakteriyel enfeksiyonlar
  • Aşırı alkol ve sigara kullanımı
  • Stres ve sıkıntı hali
  • Deri üzerinde travma yaşanması
  • Psikolojik etmenler
  • Deriye cerrahi müdahalede bulunulması
  • Kuru ve soğuk bir iklimde yaşanması

gösterilebilir.

Bulaşıcı bir hastalık olmayan lakin kendiliğinden iyileşmenin de mümkün olmadığı Sedef Hastalığı yukarıdaki nedenlerin bir veya birkaçının aynı anda etkisiyle yatışma döneminden alevlenme dönemine geçerek kendisini göstermektedir.

Sedef Hastalığı Nasıl Olur?

Bu aşamada sizlere Sedef Hastalığı oluşma sürecini anlatmak isterim. Bu hastalık deride bulunan hücrelerde antijenler oluşmasını sağlar. Bağışıklık sistemini aktif eden bu hücreler karşılaştıkları dirençle tekrar deriye dönerek bölgede hücre çoğalmasına ve Sedef Hastalığına özgü plakların görülmesine yol açar.

Standart deri hücrelerinde yenilenme süreci 30 güne yakınken Sedef Hastalığı bulunan kişide bu durum 3 ila 4 gün arasına sıkışmaktadır. Tam olarak olgunlaşmadan geri dönen hücreler bu problemi yaşayan kişinin cildinde birikmiş ölü kabuklanmanın görülmesine neden olur.

Sedef Hastalığı Belirtileri

Sedef Hastalığı (Psoriasis) en net belirtisi cilt üzerinde pullanma ve kızarıklık oluşmasıdır. Bununla birlikte Sedef Hastalığının birçok farklı çeşidi olması rahatsızlığın belirtilerinde de farklılık oluşmasına neden olur.

Sedef Hastalığı Belirtileri arasında;

  • Deride kızarıklık ve pullanma oluşması,
  • Eklemlerde şişlik ve kronik ağrılar görülmesi,
  • Ciltte yaralanmalara neden olabilecek şiddette kaşıntı hissi oluşması,
  • Diz, dirsek, saç derisi, boyun gibi birçok farklı vücut bölgesinde net sınırları bulunan olağan dışı kızarıklıkların oluşması,
  • Vücudun kıvrımlı bölgelerinde (kasık, koltuk altı, meme altı, genital bölge gibi) kaşıntı, kepeklenme ve pullanma görülmesi,
  • Belirtilen tüm bu vücut bölgelerinde sedef renginde kabuklanma oluşması,
  • Kafa ve saç derisinde kabuklanma, kızarıklık, kaşıntı ve saç dökülmesi görülmesi,
  • Tırnakların kalınlaşması, renginin sarıya doğru dönmesi ve minik çukurların oluşması,

gösterilebilir.

Sedef Hastalığı Çeşitleri

Sedef Hastalığı farklı nedenlerle oluşabilen ve değişik belirtileri olan kronik bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın plak tipleri göz önünde bulundurulduğunda birçok çeşidi bulunmaktadır.

Sedef Hastalığı Çeşitleri arasında;

  • Plak Tipi Psoriasis
  • Guttat Psoriasis
  • Püstüler Psoriasis
  • Tırnak Psoriasisi
  • Eritrodermik Psoriasis
  • Protiatik Artrit

belirtilebilir.

Uzman doktor tarafından yapılan muayene ve testler sonucunda kişinin yaşadığı Sedef Hastalığı türü belirlenmekte ve bu duruma göre müdahale yapılmaktadır.

Sedef Hastalığı Tanısı Nasıl Konur?

Sedef Hastalığı tanı sürecinde çok fazla tetkik gerekmez. Uzman doktor eliyle yapılacak fiziksel muayene sırasında cilt üzerinde lezyonlar tespit edilebilir. Aile bireylerinde bu problemin yaşanıyor olması da tanı sürecinde etkilidir.

Sedef Hastalığı olup olmadığı tespit edilirken bu rahatsızlığa benzer özellikler gösteren diğer cilt bozuklukları ile karıştırmamak için şüpheli vakalarda deri biyopsisi uygulanabilir.

Sedef Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kronik bir rahatsızlık olan Sedef Hastalığı tedavi sürecinde uzman doktor ve hasta birlikte hareket eder. Fiziksel muayene sırasında hasta ile yapılan sohbette var olan diğer metabolik hastalıklar da tespit edilir.

Sedef Hastalığı bulunan kişide aynı zamanda hipertansiyon, obezite gibi rahatsızlıklar da bulunuyorsa tedavi planı bu durumlar göz önünde bulundurularak yapılır. Hastalığın seviyesi ve günlük yaşantıya etkisi de tedavi planını etkileyen durumlar arasında gösterilebilir.

Öncelikle Sedef Hastalığı gibi cilt rahatsızlıkları yaşayan kişiler derideki problem görülen bölgeyi her ne kadar içlerinden kaşımak duygusu gelse de ovuşturmamalı, kaşımamalı, tahriş olmasına yol açmamalıdır.

Tedavi süreci kişiye özel olmakta ve belirli bir algoritma takip edilmektedir. Kişinin yaşı, genetik, yapısı, rahatsızlığın vücutta yayılma durumu ve geçmişte kullanılan ilaçlar tedavi planı yapılırken göz önünde bulundurulur.

Sedef Hastalığında Topikal Tedavi Uygulaması

Sedef Hastalığında ilk uygulanan tekniklerden biri olan Topikal Tedavi yönteminde kremler, jeller ve merhemler doğrudan problemin yaşandığı bölgelere uygulanarak ciltte bulunan kabukların, pulların, kızarıklıkların giderilmesi amaçlanır. Hastalıklı vücut yüzey alanı %20 nin altında olan kişilerde öncelikli olarak topikal tedavi uygulanmaktadır.

Sedef Hastalığında Topikal Tedavi sürecinde D vitamini, kortikosteroid, katran, sitostatik gibi maddeleri içeren kremler kullanılabilir. Krem ve jel içeriği kişinin ihtiyacına göre belirlenir. Bu tedavi yöntemiyle sedefe neden olan hücrelerin büyüme hızı yavaşlatılarak hastalık önlenmeye çalışılır. Uygulama nemlendirici krem, losyon ve hafif yıkama ürünleri ile desteklenebilir.

Sedef Hastalığında Fototerapi Uygulaması

Nispeten daha ileri seviyeye gelen Sedef Hastalığı vakalarında Fototerapi ve ilaçlar kullanılır. Uygulama sürecinde uzman doktor kontrolünde hastanın cildine belirli periyotlarla ultraviyole ışın verilir.

Sedef Hastalığında Fototerapi tedavisi sürecinde ultraviyole ışınlar veren özel cihazlar kullanılır. Sedef Hastalığı gibi deri problemlerinin olduğu rahatsızlıklarda UVB ışınları ve önce ilaç alınıp sonra uygulanan UVA ışınları etkin rol oynamaktadır.

Fototerapi uygulamasının etkisini artırmak için bazı ilaçlar tedavi sürecine dahil edilebilir. Bu tedavi sırasında genellikle UVB ışınlarından faydalanılır. Derinin nemli tutulması ve yumuşak kalması için Topikal Kremler de kullanılabilir.

Sedef Hastalığı tedavi edilirken Topikal Uygulamalar ve Fototerapi yanı sıra A vitamini bileşikleri,  kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar ve  son yıllarda kullanıma giren  biyolojik ajan tedavileri iyileşme sürecine dahil edilebilir.

Sedef Hastalığı Nasıl İyileştirilir?

Sedef Hastalığı bulunan kişiler uzman doktor tarafından yukarıda belirttiğimiz tedavi yöntemleri kullanılarak iyileştirilmeye çalışılır. Bununla birlikte hastaların tedavi sürecini düzenli ve sağlıklı bir yaşantı ile desteklemeleri gerekir.

Sedef Hastalığı yaşayan ve bu rahatsızlıktan kurtulmak isteyen kişiler Dematoloji Uzmanı tarafından yapılan tedavileri davranışlarının düzenleyerek destekleyebilirler. Örneğin;

  • Sağlıklı beslenmek,
  • Uyku düzenine sahip olmak,
  • Alkol ve sigara tüketmemek,
  • Düzenli egzersiz yapmak,
  • İhtiyaç olmadıkça ilaç kullanmamak,

gibi davranışlar Sedef Hastalığı Tedavisi sürecine olumlu katkı sunmaktadır.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir